Шукати в цьому блозі

субота, 11 вересня 2010 р.

"Кідалово" від Академії бізнесу і права

Закінчивши останній рік навчання на Чернігівському факультеті Української академії бізнесу та підприємництва більше півсотні студентів п’ятого курсу так і не отримали дипломів спеціаліста. Початок розгортання подій в житті п’ятикурсників наприкінці навчального року нам розкривають попередні статті «Кидалово» у вищій освіті продовжується» та «У вищій освіті не «кидалово», а «невиконання навчального плану».

Розчарування молодих людей не мало меж, у відчаї вони почали самостійними діями вирішувати надзвичайну ситуацію. За допомогою в першу чергу звертались до прокуратури Чернігова, громадських та студентських організацій, на телебачення, а також до владних структур. Листи з проханням сприяти вирішенню ситуації з п’ятикурсниками в УАБП надсилались керівництву УАБП, до Міністерства освіти, Президенту України. Для студентів почалась активна діяльність на незнайомому для них поприщі.

Студенти співпрацювали зі «Студреспублікою», з Українською асоціацією студентського самоврядування, а також на звернення про допомогу оперативно відгукнулися працівники телеканалу Україна, програми «Критична точка». В місті Чернігові було відзнято репортаж, взято інтерв’ю у ректора Чернігівського факультету, самих студентів та батьків. Не залишила без уваги громадськість та керівництво УАБП стаття від студентів про їх неочікуваний сюжет у закінченні навчання, що поширилась серед ЗМІ «Студреспублікою».

Аби з’ясувати для себе ситуацію, на офіційну зустріч з керівництвом УАБП в стіни Київської академії обговорювати загострене питання приїхали студенти та їх батьки. Пошук розумного рішення у задоволенні інтересів обох сторін був доволі напружений та складний, а результат виявився неоднозначним.

Більшість студентів, втративши повну довіру до академії, із свого становища вихід вбачають у наступному: одні вступатимуть до інших інститутів, для них це означатиме додатково вкладені кошти та витрачений час. Інші прийняли умови академії і написали заяву на академ відпустку. А певна частина молодих людей просто забрали свої документи з вишу і будуть намагатись реалізувати себе на професійній ниві з освітнім рівнем «бакалавр».

Завершуючи статтю, хочеться зупинитись на позитивному моменті, який також присутній в зазначеній історії. Безперечною ложкою меду в цій бочці дьогтю є отримання частиною студентів довгоочікуваних дипломів спеціаліста, звісно без урочистості і святкового настрою, але для них тепер головне, що все ж таки змогли отримати заслужений документ про вищу освіту!

На цьому шляхи молодих людей розходяться і з впевненістю можна сказати, що долю вже колишніх студентів Української академії бізнесу та підприємництва визначить час…

Галина Масько

Немає коментарів:

Дописати коментар